ЧИТАЛИЋИ

Image

Неговање и развијање вештина Читање и разумевање прочитаног и Писмено изражавање
Ово је Међушколски образовно-васпитни пројекат у којем је наша школа неколико година присутна, тачно од 2014. године, а током година прикључивале су нам се новосадске школе у којима су колеге, као и ми препознали значај и квалитет овог пројекта.
Читалићи су пројекат на нивоу Србије који потиче из града Алексинца и ауторке Маје Радоман Цветићанин, која је осмислила и започела са радом на овом великом деловању 2011/2012.школске године, тако да имамо и Јубилеј 10.година Читалића ове године.
Читалићи су препознати од стране МПНТР и добили су статус Пројекта од националног значаја у школству у пред универзитетском образовању.
Током година број школа учесница се повећавао и сада има преко 100 школа у Србији које су део велике породице Читалића.
У Новом Саду и околини, наша школа је централна за Читалиће, јер у њој ради наставница која је сада координатор за Јужнобачки округ и за Војводину, Нера Легац Рикић.
Она је током година постала и сарадник ауторског тима Читалића који чине Маја Радоман Цветићанин, Соња Ђорђевић и Славица Павловић.
Као Чланови велике породице Читалића доприносимо развијању читања са разумевањем, креативност у читању и размишљању, подстичемо на читање и указујемо на значај и вредност читања као најзначајнијег фактора у развоју и стицању знања и вештина у основној школи.
У оквиру Пројекта Читалићи ученици могу да покажу своје вештине, размишљање и креативност на више начина. Тако могу да се покажу у неколико категорија:

  1. Кликераши (тестирање)
  2. Креативци, Читалићи+ (Дневници читања)
  3. Словца (Дневник читања, категорија за ученике из дијаспоре, међународног карактера)
  4. Гласници (Штанд, поставља се на завршној Смотри, тимски рад)
  5. Дигитални Читалићи ( Часописи домаћег и међународног карактера)
  6. Весници (Тимови школа, представљање и реализација пријеката домаћег и међународног карактера).

Током школске године, Читалићи реализују низ пројектних активности које презентују школу, поједине ученике и наставнике, као и цео колектив.
За нашу школу Читалићи су велики пројекат у којем учествују несебично сви који раде у школи било да су наставно или ненаставно особље.
У породицу Читалића сви су добродошли!

Водимо се девизом да „дете које чита постаје човек који мисли“!

Читалићи , неговање читања и разумевања прочитаног, као и развој самосталног мишљења веома су важни фактори у развоју личности, а то је оно што желимо да постигнемо са нашим ученицима.

„ДА ДО НЕБА МОГУ СТИЋИ, ЗНАЈУ САМО ЧИТАЛИЋИ“