Велики успех на републичком конкурсу „РУСИЈА ЈЕ БЛИЗУ“

Након постигнутог великог успеха пролетос на литерарном конкурсу „Деца јунаци“, најдаровитије ученице петог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ одазвале су се новом конкурсу „Русија је близу“ који су расписали Српско одељење међународног фонда духовног јединства народа, Удружење књижевника Србије и НВО „Народна дипломатија“. Циљ конкурса је био представљање биографија Руса који су дошли након Октобарске револуције у Србију и учинили значајна дела за нашу заједницу и окружење ученика.

Уследило је трагање за могућим личностима и истраживачки рад о њиховим животима. Било је јако занимљиво, али и захтевно.

Ученица Лена Лабат написала је дирљиву породичну причу „Моја бабушка“ о својој прабаки племкињи Олги Вјачеслава Лабат рођ. Ровњев која је била професорка, основала Факултет физичке културе у Новом Саду и успоставила превентивне здравствене прегледе ученика.

Милица Велемир снимила је документарни филм „Бела балерина“ о балерини Марини Михајловној Олењиној Драговић која је 1950. године основала балет при Српском народном позоришту у Новом Саду. У филму пратимо тежак животни пут ове уметнице.

На конкурсу је учествовало преко стотину радова, а петочлани жири је имао тежак задатак да изабере најбоље.

На велику радост ученица Лене и Милице и њихове менторке, учитељице Вере Стојшић-Гашпаровски, обе ученице су изванредним радовима освојиле прве награде у две различите категорије (књижевни рад и видео клип).

Свечана додела награда уприличена је 5. децембра 2023. године у Парохијском дому Храма Св. Саве у Београду. Уз богат музички програм најуспешнијим учесницима конкурса и њиховим менторима (из Врања, Сремске и Косовске Каменице, Нових Бановаца, Новог Сада и Београда) уручене су урамљене дипломе и вредне награде.

Овај конкурс је указао на значајне личности, нераскидиву и јаку везу Срба и Руса кроз историју.

  

Вера Стојшић-Гашпаровски

 Lena Labat, uciteljica Vera, Milica Velemir